Скъпи колеги,
Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата и в тази връзка екипът на Лаборатория по медицинска генетика към УМБАЛ “Света Марина” гр. Варна и АСМБ-Варна стартираха кампания за борба с наследвения рак на млечната жлеза и яйчника, в рамките на която се предлагат безплатно провеждане на медико-генетична консултация със специалист по Медицинска генетика.
Чрез тази консултация всеки желаещ ще получи подробна информация за:
– естеството на заболяването;
– оценката на собствения риск за развитие на синдрома;
– възможностите за генетична диагностика;
– възможностите за проследяване и лечение;
– рисковете за близките ви.
Защо е важно точно Вие да дойдете при нас за медико-генетична консултация?
Навременното установяване на висок риск и  навременният генетичен анализ за най-често срещаните генетични маркери, свързани със синдрома са ключови. Тези маркери – мутациите в BRCA1, BRCA2, и други често асоциирани гени, определят персонализирания подход към всеки един пациент. Те са т.нар предиктори за отговор към лечение с определени медикаменти при различни видове онкологични заболявания.
Също така, доказването на мутации е свързано с възможност за намаляване риска за развитие на онкологично заболяване или ранна диагностика при роднини в риск.
Безплатните консултации за предвидени за целия месец октомври 2021 година. За повече информация относно възможностите за медико-генетична консултация и предварително записване на час, можете да се свържете с Лаборатория по медицинска генетика.
Лице за контакт:
д-р Мари Хачмериян,  тел. 052 978 649
УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД
гр. Варна, бул. „Христо Смирненски“ № 1